matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona.
Ania:
czy mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu całki trygonometrycznej: ∫1/cosx
12 kwi 21:49
Ania:
up
12 kwi 22:00
Ania:
up
12 kwi 22:21
Godzio:
x
x
1 − tg
2
2
1 − t
2
tg
= t cosx =
=
2
x
1 + tg
2
2
1 + t
2
x
= arctgt
2
1
1
dx =
dt
2
1 + t
2
2
dx =
dt
1 + t
2
1
1 + t
2
1
∫
dx = ∫
* U{2}[1 + t
2
}dt = 2∫
dt = ...
cosx
1 − t
2
1 − t
2
Na ułamki proste i dalej już chyba wiadomo
12 kwi 22:44
Godzio:
1
1 + t
2
2
∫
dx = ∫
*
dt =
cosx
1 − t
2
1 + t
2
12 kwi 22:44