xRN: WItam prosze o pomoc w tych zadaniach
1. Rzucono dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: A - w obu
rzutach wypadła nieparzysta liczba oczek, B - w pierwszysm rzucie wypadło 5 lub 6 oczek.
2. Z grupy liczącej 7 kobiet i 3 mężczyzn należy wylosowac dwie osoby na spotkanie z
ministrem. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia: A - na spotkanie pójdzie kobieta i
mężczyzna, B - w spotkaniu wezmą udział dwie kobiety, C - w spotkaniu weźmie udział
mężczyzna.
3. W loterii jest 15 losów, w tym 5 wygrywających. Zakupiono 2 losy. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń: A - oba losy są wygrywające, B - jeden los jest wygrywający,
C - przynajmniej jeden los jest przegrywający.
3 kwi 16:24
;-): Hej. Najlepiej opisać sobie te zdarzenia.
1. omega 36
A={(1,1),(3,1),(5,1),(3,3),(3,5),(1,3),(1,5),(5,3),(5,5)}
mocA=9
P(A)=9/36
B={(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
mocB=12
P(B)=12/36
2. moega= kombinacje 2 z 10= 45
A=kombinacja 1z7 *kombinacja 1 z 3= 21
B=kombinacja 2 z 7=21
C= nie wiem ale tu musi być haczyk bo w zadaniu jest mowa że idą dwie osoby a powiedziane
jest że pójdzie jeden mężczyzna
3. omega kombinacje 2 z 15
A=kombinacje 2 z 5
B=kombinacje 1 z5* kombinacje 1 z 10
C=kombinacje 1 z 5*kombinacje 1 z 10+kombinacje 2 z 5
Szczerze to sama nie jestem pewna ale mam nadzieje że ktoś jeszcze pomoże.
3 kwi 18:38
ladybird: nie wiem czy jeszcze aktualne ale napisze:
zad.3
mocΩ=2 z 15=105
mocA=2 z 5=10
P(A)=10/105 P(A)=2/21
mocB=1 z 5 * 1 z 10=5*10=50
P(B)=50/105=10/21
C'=2 z 5=10
P(C')=10/105=2/21
P(C)=1-P(C')
P(C)=1 - 2/21
P(C)=19/21
3 kwi 23:02