Planimetria
Mariusz: W równoległoboku w któryhm boki mają długość 1 i 3 symetralna krótszego boku przechodzi przez
wierzchołek równoległoboku. Znajdz długość przekątnych tego równoległoboku.
Mam pytanie pytanie czy symetralna robi tutaj za wysokość ?
12 kwi 21:45
Mariusz: up
12 kwi 22:47
ceaser I: tak
12 kwi 22:53
kachamacha: tak−dla boku równego 1
12 kwi 22:56
Eta:

ΔABD jest równoramienny =>
e =a=3
w każdym równoległoboku zachodzi związek
f
2+e
2=2(a
2+b
2)
teraz tylko podstaw dane i wyznacz dł. "f"
:ż
12 kwi 23:14