pomocy
Sylwia: Ciąg (an) określony jest wzorem an = n4 − n3 − 27n − 27. Wyznacz wszystkie wyrazy tego
ciągu, które są równe zero.
12 kwi 21:31
ICSP: n4 − n3 − 27n − 27 = n3(n−1) − 27(n−1) = (n−1)(n−3)(n2+3n+9)
n = 1 v n = 3
12 kwi 21:33
Sylwia: tylko te dwa?
12 kwi 21:34
ICSP: tak.
12 kwi 21:35
Sylwia: a skąd te n−3?
12 kwi 21:36
ICSP: n3 − 27 = (n−3)(n2 + 3n + 9)
12 kwi 21:37
Sylwia: aha dziękuje bardzo
12 kwi 21:38
ICSP: czekaj chwilkę...
12 kwi 21:39
ICSP: na pewno dobrze przepiałaś ten ciag?
12 kwi 21:39
Sylwia: ok
12 kwi 21:39
Sylwia: tak
12 kwi 21:40
Sylwia: a coś nie tak?
12 kwi 21:41
ICSP: n4 − n3 − 27n − 27 ? Jeżeli to jest tak to wielomian nie posiada pierwiastków naturalnych co
z kolei świadczy o tym iż żaden wyraz ciagu nie jest równy 0.
12 kwi 21:41
ICSP: Dopiero później zobaczyłem że jest −27n a nie + 27n jak ja przypuszczałem.
12 kwi 21:41
Ireneusz: ICSP Jak przemnożysz swój wielomian (n−1)(n−3)(n2+3n+9) to wyjdzie Ci +27 a nie −27...
12 kwi 21:42
Sylwia: to ja nie wiem. jutro się okaże ale i tak dziękuje
12 kwi 21:42
Ireneusz: Sylwia na pewno dobrze przepisałaś przykład
12 kwi 21:43
ICSP: właśnie zauważyłem... Ja bym stawiał że błąd przy przepisywaniu ale napisz ze nie ma wyrazu
który by był równy 0 a mój rozkład to najlepiej skreśl.
12 kwi 21:44
Sylwia: no mam tu minus ale też może być tak że ksero źle wyszło... bo mam te zadania na kserówkach
12 kwi 21:45
Sylwia: ok
12 kwi 21:45
iza: przepisze sobie to zadanie z bledem... ciekawa jestem czy sie nauczycielka kapnie
12 kwi 21:45
ICSP: najlepiej wrzuć kserówki na imageshack czy coś w tym stylu.
12 kwi 21:46
iza: albo zmien sobie z −27 na +27
12 kwi 21:46
Sylwia: chyba nie będę wiedziała jak
12 kwi 21:46
Ireneusz: Napisz tam zamiast − + i wszystko będzie hulało, że aż miło
12 kwi 21:47
ICSP: tylko na kompa musisz zrzucić, chyba ze już masz?
12 kwi 21:47
Sylwia: nie mam i nie mam skanera w tym momencie. ale to nic trudno nauczycielki wina że kserować nie
umie
12 kwi 21:48
iza: z + na − to lipa zmienic, ale kreske przy − zeby + powstal to trudno nie jest...
12 kwi 21:50