Planimetria
voltage: Witam!
Jak znaleźć pole trapezu mając dane:
a) boki a,b,c,d
b) podstawy a,b i przekątne e,f?
12 kwi 21:15
:>: a) z punktu D poprowadź wysokość h
12 kwi 21:19
:>: ups, nie zauważyłem, że to nie trapez równoramienny
12 kwi 21:20
voltage: no właśnie
12 kwi 21:21
voltage: Raise!
12 kwi 21:33
voltage: Reraise!
12 kwi 21:51
ICSP: Słyszałeś kiedyś o wzorze
Brahmagupty
12 kwi 21:54
voltage: Nie
12 kwi 21:54
ICSP: To chyba czas o nim usłyszeć.
12 kwi 21:54
voltage: No dobra tylko w tym wzorze muszę znać jeszcze kąty, a nie mam ich podanych
12 kwi 21:58
ICSP:

x+y+a = b(dłuższa podstawa)
h
2+x
2=c
2
h
2+y
2=d
2. Trzy niewiadome trzy równania. Po problemie.
12 kwi 21:59
voltage: No właśnie doszedłem też do takiego układu i tak szczerze to nie mogę go wyliczyć
12 kwi 22:00
:>: A jakieś informacje, czy trapez jest opisany/wpisany w okrąg?
12 kwi 22:01
ICSP: Nie dziwie się. Jak nie masz danych.
12 kwi 22:01
voltage: Trapez jest dowolny i mam dane wszystkie boki, niekoniecznie wpisany w okrag
12 kwi 22:02
ICSP: to daj te boki

12 kwi 22:03
voltage: No to są a,b,c,d, cała rzecz w tym zeby h jakos zapisac za pomoca tych bokow
12 kwi 22:04
voltage: zadanie na symbolach
12 kwi 22:05