rozwiąż nierówność
Werutka: x2 > 3x − jak to rozwiązać ?:(
12 kwi 20:56
ICSP: x2 − 3x >0 ⇔ x(x−3)> 0 ⇔ x ∊ (−∞;0) unia (3;+∞)
12 kwi 20:57
M4ciek :
x2 > 3x
x2 − 3x > 0
x(x − 3) > 0
x ∊ (−∞,0) ∪ (3,+∞)
12 kwi 20:57
Artur: x2 − 3x > 0
x(x−3) >0
x=0 x= 3
x∊ (−∞ 0) u (3.+∞)
12 kwi 20:57
ICSP: Hahaha pierwszy

D
12 kwi 20:59
Werutka: dziękuję
12 kwi 21:00
Werutka: mam jeszcze jeden problem, a mianowicie 2x3−x2+18−9=0 − polecenie to rozwiąż równanie
12 kwi 21:01
ICSP: 2x
3 − x
2 + 18x − 9 = x
2(2x−1) +9(2x−1) = (x
2+9)(2x−1)
| | 1 | |
(x2+9)(2x−1) = 0 ⇔ x2 + 9 = 0 v 2x−1 = 0 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
12 kwi 21:03
ICSP: x sam sobie dopisałem.
12 kwi 21:03
M4ciek :
2x
3 − x
2 + 18x − 9 = 0
x
2(2x − 1)+ 9(2x − 1) = 0
(x
2 + 9) * (2x − 1) =0
12 kwi 21:03
M4ciek : Wrrr ICSP
12 kwi 21:04
bart: Wy się ścigacie?
12 kwi 21:04
Maciuś: dajcie jakies trudne zadanie niech sie poscigaja
12 kwi 21:05
ICSP: na to wygląda

12 kwi 21:05
M4ciek : Nie , ale
ICSP tam widze zaciesza powyzej
12 kwi 21:06
ICSP: nie wystarczy cos takiego:
dla M4cka:
rozłóż na czynniki:
x
2 + 9
Niech się wykaże

12 kwi 21:06
M4ciek : Zajrzyj do mojego i pomoz lepiej
12 kwi 21:06
:>: Zakładam, że po 18 jest x.
x
2(2x−1) + 9(2x−1)=0
(x
2 + 9)(2x−1) = 0
x
2+9=0 − sprzecznosc v 2x−1=0
12 kwi 21:07
:>: Zakładam, że po 18 jest x.
x
2(2x−1) + 9(2x−1)=0
(x
2 + 9)(2x−1) = 0
x
2+9=0 − sprzecznosc v 2x−1=0
12 kwi 21:07
M4ciek :
ICSP kpisz ze mnie

x
2 + 9 = 0
x
2 = −9
Kwadrat liczby jest zawsze ≥ 0
Takie chce na maturze
12 kwi 21:07
Werutka: 1) 3x2 − 8x − 3 ≤ 0 ?
2) (x+1) (x−3) > 0 ?
polecenie to rozwiąż równanie
12 kwi 21:08
M4ciek :
Moze bys sie sama nauczyla wkoncu
12 kwi 21:09
12 kwi 21:10
Werutka: przepraszam, nierówność
12 kwi 21:10
Ireneusz: x∊(−∞;01)U(3;+∞)
12 kwi 21:11
ICSP: rozumiem:
(x−
√6x + 3)(x+
√6x + 3). Wymnóż to i powiedz co wyjdzie
12 kwi 21:11
Werutka: skoro z Ciebie taki kozak to wytłumacz jak się to robi

bo do tej pory nikt nie jest w stanie
tego zrobić
12 kwi 21:11
Ireneusz: Takie zadanka się w głowie liczy

Fajna rozgrzewka dla mózgu ^^
12 kwi 21:12
Ireneusz: Werutka w pierwszym przykładzie liczysz wyróżnik trójmianu a następnie jeśli jest większe od
zera to jego pierwiastki. Jeśli już je masz to zaznaczasz je na osi i rysujesz wykres w
zależności od znaku przy najwyższej potędze i odczytujesz przedziały...
12 kwi 21:14
Ireneusz: @ICPS to jest równe x2+9 ^^
12 kwi 21:17
ICSP: przecież wiem

12 kwi 21:20
Werutka: też bym tak chciała
12 kwi 21:26
Ireneusz: Werutka moja mała rada. Wypożycz sobie jakiś zbiór zadań i rozwiązuj, rozwiązuj rozwiązuj i
jeszcze raz rozwiązuj. W pewnym momencie zaczniesz "widzieć" rozwiązania w mniej
skomplikowanych przykładach, a i trudniejsze nie będą sprawiać Ci problemów
12 kwi 21:31
Werutka: problem jest w tym że ja nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, jak widze pierwiastki
to pierwsza myśl jaka mnie ogarnia to: nie umiem !, jest ze mnie niezły tuman
12 kwi 21:47
Ireneusz: Musisz myśleć pozytywnie... Zacznij od łatwych przykładów i później zwiększaj stopień trudności
12 kwi 21:48
Werutka: ja mam bardzo dobrą pamięć, mogę nawet sie pochwalić jakie zrobiłam błędy na poprzednim
sprawdzianie. Chodzi mi o to, że nikt mi nie jest wstanie wytłumaczyć pewnego schematu do
zadań, bo przecież wszystkie rozwiązania to pewien schemat... Gdyby ktoś mi go pokazał
zapamiętałabym go i w ten sposób mogłabym wszystko rozwiązywać
12 kwi 21:50
Ireneusz: Werutka ciężko jest to tak wytłumaczyć pisząc, ale głównie polega to na tym, żeby powyłączać
coś przed nawias, korzystać ze wzorów skróconego mnożenia, sprowadzać do stopnia drugiego i
liczyć deltę, oraz na grupowaniu wyrazów. Jak masz coś po różnych stronach np. równania, to
przenosisz wszystko na jedną stronę i segregujesz od największej potęgi do najmniejszej i
starasz się wyliczyć tego iksa
12 kwi 21:59
Werutka: eh nie łatwo być humanistką i walczyć z matmą

no nic, będe walczyć do upadłego

dziękuję
12 kwi 22:01
Ireneusz:

3x
2−3>−8x −> Przenosisz na lewą stronę −8x i zmieniasz znak
3x
2+8x−3>0 −> Liczysz deltę, żeby sprawdzić czy ma pierwiastki to równanie. Jeżeli delta>0 to
ma 2 pierwiastki, a jeśli =0 to jeden podwójny. Największa potęga mówi Ci ile równanie ma
rozwiązań)
| | −b +−√Δ | |
Δ=82−4*3*(−3)=100 −> √Δ=10, więc x1/2= |
| i Liczysz je. |
| | 2a | |
| | 1 | |
x1=−3 v x2= |
| . W tym momencie musisz te punkty zaznaczyć na osi, żebyś mogła odczytać z |
| | 3 | |
wykresu przedziały dla których argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie. Zaznaczyłem ci
| | 1 | |
je plusami. I teraz odczytujesz przedział x∊(−∞;−3)U( |
| ;+∞) Przedziały otwarte, ponieważ |
| | 3 | |
mają być tylko większe od 0 a nie równe i większe.
12 kwi 22:11
ukasz: Werutka, nauczę Cię matmy, a Ty za mnie przeczytaj lektury do prezentacji, jak humanistką
jesteś, bo żadnej jeszcze nie ruszyłem
12 kwi 22:25
Werutka: jakie masz lektury ?
12 kwi 22:53
ukasz: ojj.. Makbeta, Antygone, Dziady III, (Król z żelaza, Prywatne życie Stalina)poza kanonem
lektur
12 kwi 23:02
ukasz: Wszystko to o Bohaterze despotycznym w literaturze <3 Szkoda, że żadnego malarstwa, albo filmu
nie wziąłem
12 kwi 23:03
Werutka: hm z dziadków teraz mamy powtórkę, antygony i magbeta nie czytałam, ale wiem o co tam chodzi
pod tym kątem

funkcje wymierną lubisz ?
12 kwi 23:15
ukasz: Funkcja wymierna to moje drugie imie
12 kwi 23:27
Werutka: chcesz się trochę pobawić i wytłumaczyć mi rzeczy oczywiste ?
12 kwi 23:33
ukasz: A widzisz... pomocy nigdy nie odmówię

Mów czego nie wiesz
12 kwi 23:34
Werutka: nie mam zielonego pojęcia jak odczytać własności, obliczyć miejsce 0 funkcji która ma postać
| | a | |
f(x)= |
| −1 wiem jedynie że przy wykonywaniu rysunku −2 zamieniam na +2 |
| | x−2 | |
12 kwi 23:38
Werutka: a i wiem że równanie asymptot to y= −1 , x = 2 − tak?
12 kwi 23:40
ukasz:
1. Ustalamy dziedzinę funkcji, czyli wszystkie argumenty, które nie należą do tej funkcji.
Korzystamy ze znanego przysłowia o nie−dzieleniu przez zero

Czyli sprawdzamy jaki nie moze być x, aby nie dzielić przez zero..
x−2 = 0
x = 2
Czyli wszystkie liczby spełniają to równanie, oprócz 2. Co zapisujemy:
x∊D=R/{2}.
2. Żeby odczytać własności funkcji i obliczyć miejsce zerowe musimy znać wartośc parametru a

Ale trzeba obliczyc f(x) = 0
12 kwi 23:51
Werutka: a = −2 ?
12 kwi 23:56
ukasz: pod a podstawiasz jakąs liczbę. Możemy rozpatrzeć a=−2
12 kwi 23:57
Werutka: hm, a da radę obliczyć to a? np. dodać stronami 1 po czym pomnożyć przez −2 i jest a= −2,
dobrze kminie ?
12 kwi 23:59
ukasz: Nie rozumiem..

Co chcesz dodać stronami i mnożyc ?
13 kwi 00:02
Werutka: chciałam się zapytać czy z podanego wzoru funkcji da radę obliczyć 'a'
13 kwi 00:03
ukasz: Da się, ale trzeba mieć dodatkowe dane

Daj moze jakies zadanie, to Ci wyjaśnie dokładnie jak
je trzeba rozwiązać
13 kwi 00:05
Werutka: | | a | |
do wykresu należy punkt A=(3,1) a f(x)= |
| − 1 |
| | x−2 | |
13 kwi 00:11
ukasz: No własnie tego punktu trzeba mi było!
Do wykresu należy ten punkt, czyli:
x,y
A=(3,1) − podstawiamy za x liczbę 3 i musi nam wyjśc 1
f(3) = 1
f(3) = U{a}{3−2)−1 − tutaj także musimy podstawić 3 za x.
f(3)=f(3), bo to to samo, więc mozemy to zapisać tak:
a−1 = 1
a = 2
13 kwi 00:17
Werutka: ok czyli mamy wzór, tabelka, rysujemy hiperbole, i jak odczytać współrzędne ?
13 kwi 00:21
ukasz:

Chyba własności
| | 2 | |
Aby narosywać funkcje f(x) nalezy wykres funkcji |
| przesunąć o dwie jednoski w prawo i |
| | x | |
jedną w dół
1. Dziedzina: x∊D=R / {2}. Widać ładnie na rysunku, że hiperbola nigdy nie przetnie asymptoty
pionowej, czyli nigdy nie będzie miała argumentu 2.
2. Zbiór wartości: Zbiorem wartości funkcji jest przedział (−
∞;−1) u (−1;+
∞). Widać także, że
wykres nigdy przyjmie wartości −1.
3. Miejsca zerowe: f(x) = 0 , gdy:
| 2 | |
| − 1 = 0 |*(x−2) i x≠2 |
| x−2 | |
2 = x−2
x= 4. Miejscem zerowym funkcji jest liczba 4.
4. f(x) > 0 x∊( ) − wszystkie wartości powyżej osi X. To musisz ze swojego wykresu
odczytac bo mój to prywizoryczny

f(x) = 0 x=4 (to juz obliczylkiśmy)
f(x) < 0 ∊∊ ( ) u ( )
5. Funkcja jest rosnąca w przedziale ∅
Funkcja nie jest stała w żadnym przedziale
Funkcja jest malejąca w przedziale (−
∞;2) u (2; +
∞) − bo 2 wyłaczyliśmy ze zbioru argumentów.
13 kwi 00:35
ukasz: 2317990 − jak bedziesz miała jakies zapytania to pisz. Ja juz ide spac, dobrej nocki
13 kwi 00:53