paramert z wartoscia bezwzgledna
;p: Określ liczbę pierwiastków równania 2x2 − 5|x| − m = 0 w zależności od wartości parametru m.
12 kwi 20:34
;p: prosze o pilna pomoc
12 kwi 20:40
Vizer: przenosisz m na drugą stronę:
2x2 − 5|x|=m
Tworzysz funkcję:
f(x)=2x2−5|x|
Rysujesz tą funkcję i na końcu "przykładasz linijkę" i odczytujesz liczbę pierwiastków.
Poradzisz sobie dalej sam/a?
12 kwi 20:44
;p: tak dzieki wielkie
12 kwi 20:46
miszel: Ta funkcja jest parzysta więc mozna narysować x>0 i potem odbić
12 kwi 21:26