Dowód...
Wojteq66:

Na okręgu o środku S wybrano punkty A, B, C i D w ten sposób, że prosta AB zawiera punkt S, a
proste AD i BC przecinają się w punkcie E. Punkt M jest punktem wspólnym prostych AC i BD.
Wykaż że proste EM i AB są prostopadłe.
Nie dałem rady...
tzn. Wiadomo że kąty ADM i BCM są proste, bo oparte na średnicy
Oznaczyłem sobie:
kąt BAE = α
kąt ABE = β
x+90 −β = α y+90−α=β
x=α+β−90 y=α+β−90
czyli x=y
Co by wskazywało że trójkąty ADM i BMC są podobne. W tym momencie kończą mi się pomysły...
12 kwi 20:30
Eta:
Witam
Zadanie jest proste z najprostszych

|<ADB|= |<ACB| = 90
o −−− jako kąty wpisane oparte na średnicy
proste AC i BD są prostopadłe odpowiednio do boków BE i AE
co oznacza,że proste AC i BD są wysokościami ΔADE
trzy wysokości trójkąta przecinają się w jednym punkcie,
zatem jest nim punkt M
a to oznacza,że prosta EM zawiera trzecią wysokość trójkąta ABE
zatem jest prostopadła do podstawy AB
co kończy dowód
13 kwi 01:16
Eta:
poprawiam chochlika:
"co oznacza,że proste AC i BD sa wysokościami Δ A
BE "
13 kwi 01:23
Wojteq66: Dzięki Ci
Eta, nawet bez tej korekty już bym sie domyślił o co chodziło

Miałem
jakiś totalny zastój przy tym dowodzie, a tu rzeczywiście zadanie z tych łatwiejszych
13 kwi 14:01