Proste Ap iBP
Dorotaz:

Proszę o pomoc

Proste AP i BP są styczne do okręgu ośrodku w punkcie O i promieniu r = 3 cm (rysunek).
Odległość punktu O od punktu P jest równa 5 cm. Oblicz obwód trójkąta ABP. Uzasadnij, że jesli
kąt ABO = β to proste PA i BO przecinają się pod kątem (90
0 − 2β).
Dziękuję
obliczyłam, że PA = 4 cm i dalej nie wiem, co robić
12 kwi 20:25
Maciuś: Mogę dać Ci jedynie wskazówkę : Kąt zawarty między styczną a cięciwaą okregu poprowadzona z
punktu stycznosci ma miare rowna mierze kata wpisanmego opartego na luku wyznaczyonym przez
konce tej cieciwy . Trójkąt jest na pewno rownoramienny bo jezli z punktu spoza okregu
poprowodzi sie 2 styczne do ogregu to maja taka sama miare |PB|=|PA|
13 kwi 12:29
Dorotaz: Dziękuję za radę, może sobie poradzę
13 kwi 16:53