zaliczenie
Olo: POPROSZĘ O ROZWIĄZANIE JAK DLA DEBILA..

1. Oblicz objętość i pole całkowite gransiatosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy
3 cm gdy przekątna ściany bocznej ma 5 cm.
2.Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o obwodzie
podstawy 12 cm, gdy wysokość ściany bocznej jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
12 kwi 20:15
Olo: Drugie rozwiązne juz
12 kwi 20:20
ICSP: jeżeli ci powiem zę w pierwszym wysokość graniastosłupa = 4 to coś zmieni czy nadal nic?
12 kwi 20:23
Niunia85:

h
2=5
2−3
2
H
2=25−9
H
2=16
H=4
Pb=3*4=12
| | 9√2 | | 9√2 | |
PPC=2PP+3PB=2 |
| +3*12= |
| +36 |
| | 4 | | 2 | |
12 kwi 20:25
ICSP: zamiast √2 powstawiaj √3
12 kwi 20:26
Niunia85: no tak sorki
12 kwi 20:31
maja8:

V = P
podstawy * H
P
całkowite = 2*P
podstawy + P
boczne
podstawa jest trójkątem równobocznym o boku a = 3cm
| | a2 √3 | |
Ptrójkąta równobocznego = |
| zatem: |
| | 4 | |
P
boczne = 3 * P
ściany bocznej
ściana boczna jest prostokątem o bokach a=3cm i H=?
Obliczmy H
mamy w zadaniu d=5cm
skorzystajmy z twierdzenia pitagorasa:
H
2 + a
2 = d
2
H
2 + 9cm
2 = 25cm
2
H
2 = 25cm
2 − 9cm
2 = 16cm
2
stąd H = 4 cm
P
ściany bocznej = a*H = 3cm*4cm = 12cm
2
P
boczne = 3 * P
ściany bocznej = 3* 12cm
2 = 36cm
2
wracamy do początku:
| | 9 √3 | |
V= |
| cm2 * 4cm = 9 √3 cm3 |
| | 4 | |
| | 9 √3 | | 9 √3 | |
Pcałkowite = 2* |
| cm2 + 36cm2 = |
| cm2 + 36cm2 |
| | 4 | | 2 | |
12 kwi 20:32
maja8:

V = P
podstawy * H
P
całkowite = 2*P
podstawy + P
boczne
podstawa jest trójkątem równobocznym o boku a = 3cm
| | a2 √3 | |
Ptrójkąta równobocznego = |
| zatem: |
| | 4 | |
P
boczne = 3 * P
ściany bocznej
ściana boczna jest prostokątem o bokach a=3cm i H=?
Obliczmy H
mamy w zadaniu d=5cm
skorzystajmy z twierdzenia pitagorasa:
H
2 + a
2 = d
2
H
2 + 9cm
2 = 25cm
2
H
2 = 25cm
2 − 9cm
2 = 16cm
2
stąd H = 4 cm
P
ściany bocznej = a*H = 3cm*4cm = 12cm
2
P
boczne = 3 * P
ściany bocznej = 3* 12cm
2 = 36cm
2
wracamy do początku:
| | 9 √3 | |
V= |
| cm2 * 4cm = 9 √3 cm3 |
| | 4 | |
| | 9 √3 | | 9 √3 | |
Pcałkowite = 2* |
| cm2 + 36cm2 = |
| cm2 + 36cm2 |
| | 4 | | 2 | |
12 kwi 20:32
maja8: starałam się wytłumaczyć jak najprościej
12 kwi 20:40