matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Muszka:
Muszka: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane: Sn=407, a1=62, an=12
12 kwi 20:09
kropka:
Podstawiasz do wzoru na S
n
S
n
=
a
1
+a
n
2
n 407=
62+12
2
n 407= 37n n=11
12 kwi 20:13