oblicz
Muszka: Z tali 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich będą dwa
asy.
12 kwi 20:02
Eta:
dwa asy z czterech asów i pozostałe 11kart z 48 kart
12 kwi 20:21
Muszka: wychodzą mi głupoty do potęgi n proszę pomóż...
12 kwi 20:36
Eta:
Echhhhh

nie ma sensu tego liczyć
ale jak bardzo chcesz to policz
| | 37!*38*39*40*41*42*43*44*45*46*47*48 | |
6* |
|
|
| | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*37! | |
= poskracaj co się da
12 kwi 20:54
b.: | | | |
ale chwilka, trzeba jeszcze podzielić przez | (czyli liczbę możliwych rąk) |
| | |
12 kwi 21:00
Muszka: no właśnie też mi tak wyszło i jak zaczęłam skracać to przy mnożeniu zabrakło mi miejsca w
kalkulatorze
12 kwi 21:09
Muszka: coś jest żle mam drugi wynik P(A)=4/52=1/13 ?
12 kwi 22:17
:>: Napisz po prostu:
Powinno być dobrze

Takich wielkich liczb się nie liczy
12 kwi 22:21
b.: jak się nie liczy, a skąd masz wiedzieć, jaką masz szanse na 2 asy?
to można policzyć nawet 'na palcach', bo większość czynników się poskraca...
12 kwi 23:33
Eta:
Achhh

sorry nie zauważyłam ,że chodzi o prawdopodobieństwo?
12 kwi 23:39
Muszka: wynik P(A)=4/52=1/13 jest dobry?
12 kwi 23:41
b.: wynik to 4446/20825 ≈ 0.21349 (nie trzeba tego liczyć do końca)
12 kwi 23:46