Prosiłabym o pomoc w zadaniu
kasia: W urnie znajdują się jedynie białe i czarne kule. Kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz, ile jest kul w urnie, jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od 922
12 kwi 19:22
Wojteq66: Kombinacją można to ugryźć,
n− ilość kul czarnych
3n− ilość kul białych
| | 4n(4n−1)(4n−2) | | 4n(4n−1) | |
= |
| = |
| = 2n(4n−1) |
| | 2(4n−2) | | 2 | |
I pytają się o takie zdarzenie kiedy wylosujemy kule biała i czarną, czyli:
3n*n=3n
2
Podstawiasz do nierówności i rozwiązujesz
12 kwi 19:36
Wojteq66: | | | |
tam | bez tego symboli silni  |
| | |
12 kwi 19:37
kasia: dzięki
12 kwi 19:51
cvb: jaka odpowiedz do tego zadania ?
13 kwi 10:00