bryły obrotowe
Olo: 1. Oblicz pole całkowite i objętość stożka o tworzącej 5cm i średnicy podstawy 6 cm.
2. Oblicz pole całkowite i objętość walca który powstaje przez obrót prostokata o bokach 3 i 4
cm wokól dłuzszego boku.
Proszę o pomoc, potrzebne do zaliczenia semestru.
12 kwi 19:21
Olo: up up
12 kwi 19:23
sru: 1.
pc= πr2+πrl
l−tworzaca stozka
d=6, stad r=3
pc=9π+15π=24π cm2
H to twierdzenie pitagorasa;
52=x2+32
x=4
v=1/3πr2*H
v=9π*4/3=12π cm3
12 kwi 19:29
sru: 2
r = 3, a h=4
pc= 2π32+2π3*4 = 18π+24π=42π cm2
v= π32*4=36π cm3
12 kwi 19:33
Olo: jesteś pewny za te odpowiedzi?
12 kwi 19:43
sru: mozliwe, ze sie gdzies pomylilem.
podstaw sobie pod wzor i wylicz
12 kwi 19:46
Olo: JESTEŚ W STANIE POMÓC MI Z TYM, BO BARDZO FAJNIE TO ROZPISUJESZ I ROZUMIEM CO
PRZEPISUJE..
1. Oblicz objętość i pole całkowite gransiatosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy
3 cm gdy przekątna ściany bocznej ma 5 cm.
2.Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o obwodzie
podstawy 12 cm, gdy wysokość ściany bocznej jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
12 kwi 20:09