matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi arytmetyczne
Muszka:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane: Sn=407, a1=62, an=12
12 kwi 19:18
Kasia:
Korzystamy ze wzoru,że: Sn=(a1+an/2)*n 407=(62+12)/2*n 814=(62+12)*n n=11
13 kwi 13:57