Okręgi
Dawid: Okręgi o równaniach (x−4)2+(y−5)2=25 i (x−7)2+(y−9)2=100 są styczne wewnętrznie.
a)oblicz współrzędne punktu styczności tych okręgów.
b)Napisz równanie okręgu o możliwie największym promieniu, który jest styczny do jednego z
danych okręgów zewnętrznie, a do drugiego wewnętrznie.
12 kwi 19:03
Dawid: up
12 kwi 19:18
Dawid: up
12 kwi 19:31
Bizon: pomogę ...
12 kwi 19:36
Dawid: ok czekam
12 kwi 19:38
Bizon: do części a) możesz rozwiązać układ równań okręgów
12 kwi 19:44
Bizon: a możesz inaczej
Napisać równanie prostej przechodzącej przez środki obu okręgów i poszukać puntu wspólnego
prostej i obu okręgów
12 kwi 19:45
Dawid: co do ukladu rownan nie potrafie wyznaczyc samego x lub samego y.
12 kwi 19:46
Dawid: wiec zrobie to ta prosta
12 kwi 19:48
Dawid: a co do b jak ?
12 kwi 19:48
Bizon:

to pomoże? ...
12 kwi 19:48
Dawid: niebardzo
12 kwi 19:49
Bizon:
nie żartuj ...

promień tego okręgu to ...
choć ten rysunek nie w skali
12 kwi 19:55
Dawid: ok kumam ten okrag bedzie w srodku

i jego promieniem bedzie srednica duzego minuss maleg
12 kwi 19:57
Dawid: a jak wyznaczyc srodek ? nie jego promien tylko jego sredniaca
12 kwi 19:58
Dawid: a co do liczenia tego punktu prosta to delta mi ujemna wyszla ?
12 kwi 20:00
Bizon:

dokładnie
12 kwi 20:02
Dawid: moge tu dac jeszcze jedno zadanie na temat okregow ?
12 kwi 20:03
Bizon: wracając do pierwszego sposobu też da się rozwiązać ... porównasz równania ... po wykonaniu
działań x2 i y2 "poznoszą się" .... z tego co wyjdzie z uproszczeń wyciągniesz np x i
wstawisz do któregoś z równań
12 kwi 20:05
Dawid: b) zrobilem ale z a) mam problem.
12 kwi 20:22
Bizon: coś musiałeś w tych rachunkach "przekręcić" ...
| | 4 | | 1 | |
Równanie prostej to y= |
| x− |
|
|
| | 3 | | 3 | |
Po wstawieniu do (x−4)
2+(y−5)
2=25
po przekształceniach otrzymujemy x
2−8x+7=0
z tego x
1=1 więc y=1 i szukany punkt np C=(1, 1)
z x
2 otrzymamy oczywiście współrzędne środka dużego okręgu
12 kwi 21:41