Oblicz delte. x1 i x2 podaj rysunek i odpowiedz
Beata: x2−4x+5<0
−x2−3x−4≥0
Prosze o pilną pomoc
12 kwi 18:52
Kejt: jakiś problem..? wystarczy podstawić..
f(x)=ax
2+bx+c
Δ=b
2−4ac
12 kwi 18:54
Beata: wrr wychodzą mi jakieś głupoty prosze o podanie rozwiązania chce zobaczyc w czym robie błąd
12 kwi 18:56
ICSP: to napisz co ci wychodzi a my zobaczymy gdzie robisz błąd.
12 kwi 18:59
Beata: x
−4x+5>0
delta: 4
2−4*1*5= 16−20= −4 i jak w takiej sytuacji liczyc x1 i x2



?
a drugi przykład −x
2−3x−4≥0
delta: −3
2−4* −1−−4=9+16=25
wybaczcie za brak nawiasów ale klawiatura szwankuje

prosze o pomoc
12 kwi 19:05
Kejt: czy mi się tylko wydaje, czy w obydwu Δ<0?
12 kwi 19:06
Beata: kurcze dla mnie to czarna magia

prosze o pomoc
12 kwi 19:08
Beata: Kochaniiii jest ktoś w stanie pomóc mi w rozwiązaniu tych nierówności
12 kwi 19:14
Beata: Kochanie jest ktoś w stanie pomóc mi w rozwiązaniu tych nierówności
12 kwi 19:14
Kejt: Δ<0 => x∊∅
12 kwi 19:16
Maciuś: Beata sprawdzasz najpierw wyroznik trojmianu kwadratowego pot."delta" z def wiemy że jezeli
| | −b | |
delta Δ<0 nie ma rozwiazan Δ=0 jest jedno i sprawdzasz go wg tego wzoru |
| , jezeli |
| | 2a | |
natomiast jest Δ>0 masz uzywasz wozrow na x1 , x2 . jezeli masz ostatni przypadek obilacz x1 i
x2 i zaznaczasz je na osi OX patrzysz co stoi przy x
2 , jeżeli minus to ramiona beda w dol
| | −b | | −Δ | |
najwieksza wartosc to ( |
| , |
| ) . Troche pocwiczysz i zalapiesz trenuj i dasz |
| | 2a | | 4a | |
rade
12 kwi 19:24
Beata: Czy moze ktoś to wreszcie rozwiązać zebym zobaczyła prawidłowe rozwiązanie
12 kwi 19:30
Beata: Czy moze ktoś to wreszcie rozwiązać zebym zobaczyła prawidłowe rozwiązanie
12 kwi 19:30
Kejt: napisałam Ci rozwiązanie.. do obydwu..
12 kwi 19:31
Beata: Δ<0 => x∊∅ czyli to rozwiązanie do obydwu? troszke to dziwne bo matematyczka podała mi te dwie
nierówności i zaznaczyła ze mam obliczyc delte x1, x2 podać rysunek i odpowiedź.
12 kwi 19:35
nns: −x⋀2+x−1
5 wrz 18:57
klmny: 71x1+5x2−82
44x1+7x2+32
25 lis 07:10
Krzysiek: Jesli ma to byc rownanie kwadratowe to bedzie tak 5x2+71x−82=0
Po prostu nie piszesz x1 bo to sie rowna x i masz tutaj a=5 b=71 i c=−82
Δ=b2−4a*c Δ=712−4*5*(−82) policz Δ i miejsca zerowe
To samo drugie rownanie . No chyba ze to naja byc nierownosci to wtedy w zaleznosci od zwrotu
nierownosci wyznaczasz przedzialy rozwiazan
25 lis 11:04
2wdsasd:

ΔΩ
∞∞ΩπΩΩΩΩΩ≤≤≤⇔⊇αβγδπΔΩ
∞≤≥∊
17 gru 18:25
hythy: X2+x+1=Δ
2 sty 15:18
6latek:
Może nie wiesz ale za to możesz być pociągnięty do odpowiedzialności karnej .
Rozpowszechnianie symboli nazistowskich jest karalne
2 gru 11:59
6latek:
Tak samo tutaj .
Nie wiem który z moderatorów usunąl post wyzej z 02.12 .
Był na mim narysowany symbol nazistowski a nie usunąl od razu mojego postu z 11:59 .
Ktoś zajrzy na post wyzej i co sobie pomyśli ?
Tak nawiasem mówiąc taki numer to nie pierwszy raz jest zrobiony
11 gru 10:35