graniastosłupy
Ania: 1. Oblicz objętość i pole całkowite gransiatosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy
3 cm gdy przekątna ściany bocznej ma 5 cm.
2.Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o obwodzie
podstawy 12 cm, gdy wysokość ściany bocznej jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
12 kwi 18:50
iza:

Pp=a
2√3:4
Pp=9/4
√3
V=Pp*H
V=9
√3:4*4
V=9{3}
Tak mi sie wydaje
12 kwi 19:04
Ania: dziekuje, prosze o dalsza pomoc.. eh
12 kwi 19:08
iza:

12=4x
x=3
H=9
V=x
2*H
V=9*9=81
Pc=Pp+Pb
Pc=2*3*3+4*3*9=18+108=126
12 kwi 19:10
iza: a co do tego wczesniejszego to jeszcze masz
Pc=Pp+pb
Pc=2*9/4√3 + 3*3*4
Pc=9/2√3 +36
12 kwi 19:12
Olo: jesteś w miare pewna za te odpowiedzi Iza?
12 kwi 19:46