Jak pomożecie to bede wdzięczny:D
EDEK:

Jaką długość mają przyprostokątne trójkąta ABC, w którym IABI=10 oraz IADI:IDBI=1:4?
12 kwi 18:48
ICSP: oznaczam AD jako x wynika stąd ze D = 4x
liczę x + 4x = 10 z treści zadania ⇔ x = 2
Ad = 2
bd = 8
licze cd:
cd = 4.
teraz z twierdzenia pitagorasa dolicz sobie resztę.
ac = 2√5
dc = 4√5
12 kwi 18:54
ICSP: spr.
(2√5)2 = (4√5)2 = 20 + 80 = 100
√100 = 10 = AD
12 kwi 18:55
EDEK: Dzięki myślałem że nikt mi nie pomoże a tu niespodzianka
12 kwi 19:01
Maciuś: ICSP nie czaje skad wziales cd=4

mozesz wyjasnic?
12 kwi 19:04
ICSP: widać ze podstaw planimetrii nie znamy

12 kwi 19:04
ICSP: Czekaj bo rysunek mi troszkę zajmie
12 kwi 19:05
Maciuś: wiesz co matura jeszcze 20 dni planimetria zostala i stereomtria
12 kwi 19:05
Maciuś: aa juz wiem
12 kwi 19:07
Maciuś: ale mozesz powiuedziec jak
12 kwi 19:08
ICSP:

dla ułatwienia przyjmujemy następujące oznaczenia:
AD = h
BD = x
DC = y
| | x | | h | |
Z podobieństwa trójkątów(KKK) wiemy że |
| = |
| . Z tego wyznaczam że : h2 = xy ⇔ h = |
| | h | | y | |
√xy
Oczywiście mogę rozpatrywać to tylko w trójkącie prostokątnym wiec dodaje następujące
założenie:
α +
β = 90
o.
12 kwi 19:09
Maciuś: ok dzieki wielkie na pewno się przyda
12 kwi 19:14