XYZ
Łoki: Trasa rowerowa wokół jeziora ma dł. 15km. Dwóch rowerzystów wyrusza z tego samego miejsca i
okrąża jezioro w tym samym kierunku. Średnia prędkosć jednego z nich jesto 5km/h mniejsza niż
drugiego. Do ponownego spotkania rowerzystów doszło, gdy szybszy z nich wykonał 4 okrążenia
jeziora, a wolniejszy 3. Jakie były srednie predkosci rowerzywstów

?
Eta:

s=15 km −− dł. trasy
v>0 t −−ten sam czas dla obydwu
S −−−rowerzysta szybszy : v , t , s
1= 4*15= 60 km
W −−− rozwerzysta wolniejszy : v −5, t , s
2= 3*15= 45 km
rozwiąż układ równań
v*t= 60
(v −5)*t= 45
odp:
v = 20 km/h ,
v = 15 km/h