wyrazenia
misichel: 7−2(4x−1)(4x+1)−(3−4x)2 dla x=2
12 kwi 18:05
Maciuś: Podstawiasz pod każdego x =2
x=2
stad 7−2(4*2−1)(4*2+1)−(32−2*3*4+(42)2
−−−−−−−−−−−>
wzór skróconego mnożennia (a+b)2
Mam nadzieje że nie jesteś aż tak leniwy i policzysz rozwiazane juz zadanie, pozdrawiam
12 kwi 18:13
Maciuś: w ostatnim nie dopisalem 4*2 ma byc sorki za niedopisanie
12 kwi 18:14
Maciuś: jak bedziesz mial problemy z wynikiem odzywaj sie pomoge... nie dam gotowego
12 kwi 18:14
maja8: 7−2(16x2 −1)−(9−24x +16x2) = 7− 32x2+2−9+24x−16x2 = −48x2 +24x
12 kwi 18:16
Maciuś: maju im troche trzeba to pisac w uproszczonej wersji
12 kwi 18:19
Bizon:
Maciuś ... a Im ... tzn. komu?
12 kwi 18:22
maja8:
12 kwi 18:22
misichel: Tak wiem że to wzór skróconego mnożenia dziękuję mi nie zależy na rozwiązaniu całego zadania
tylko na naprowadzeniu dziękuję Maćku i Tobie Maju
12 kwi 18:22
maja8: ja myślę że tak jest też prosto!
12 kwi 18:23
misichel: czy wynik powinnien wyjść =−144?
12 kwi 18:27
maja8: tu i tu korzystasz ze wzorów także bez różnicy
12 kwi 18:27
maja8: tu i tu korzystasz ze wzorów także bez różnicy
12 kwi 18:27
maja8: a jeszcze jedno: −48x
2 + 24x = 24x(−4x+1)
12 kwi 18:30
misichel: czyli bez minusa 144 na plusie?
12 kwi 18:30
maja8: sorki 24(−2x+1)
12 kwi 18:31
maja8: 24x(−2x+1)

czyli 48 * (−3) = −144
12 kwi 18:32
maja8: sorki za błędy i zamieszanie
12 kwi 18:33
Maciuś: Im to znaczy ludziom ktorzy piszą w sprawie pomocy
12 kwi 18:33
misichel: Więc wyszło mi 120
12 kwi 18:34
Maciuś: Staram sie pokazać jak to wyglada
12 kwi 18:34
maja8: −144
12 kwi 18:40
misichel: dobrze własnie mi tak wyszło dziękuję
12 kwi 18:42