Pomóżcie
Olek: W trójkącie ABC punkt M leży na boku AC, a punkt N−na boku BC. Które z poniższych danych
wykluczają równoległość odcinków AB i MN?
a)IMNI=3, IAMI=12, ICNI=13
b)IMCI=3, IACI=15, IABI=20, IMNI=5
c)IMCI=3, IACI=15, ICNI=5, IMNI=5
d)IBCI=20, IACI=15, IABI=25, IMNI=5
Bardzo proszę o odpowiedz i uzasadnienie
12 kwi 18:03
Olek: Jej pomóżcie bo ja tego kompletnie nie rozumiem
12 kwi 18:17
Maciuś: −−>Twierdzenie talesa<−−
12 kwi 18:20
Maciuś: narysuj sobie trojkat o bokach ABC gdize C to ten na gorze narysuj prosta rownolegla do
podstawy. Aby te odnicnki byly rownolegle tj |AB| i |MN| musi zachodzić rownosc
| | |CM| | | |CM|+|MA| | |
|
| = |
| |
| | |MN| | | |AB| | |
12 kwi 18:25
Maciuś:

Jakbys mial problemy z rysunkiem
12 kwi 18:32
Olek: Ok dzięki Maciuś zrobiłem już to zadanie
12 kwi 18:38
le ja : czyli która to z odpowiedzi
15 maj 19:48
John:

ten rzsunek prawidlowy
15 cze 13:55