Rozwiąz równanie
bialywow: |x2 − 4| − x2| = 4
12 kwi 17:45
bialywow: ||x2 − 4| − x2| = 4
Zgubiłem jedna kreskę. Poproszę chociaż o wskazówkę.
12 kwi 17:58
Artur: x2 − 4=0
x= 2 lub x= −2
rozwiązujesz w 3 przedziałach. (−∞ −2) <−2.2) <2 +∞)
z czego w 2 przedziale zmieniasz znaki x2 − 4 na −x2+4.
rozwiązujesz całość już jak z pojedynczą wart bezwg. i sprawdzaj z dziedziną.
12 kwi 18:02
bialywow: Dziękuje, teraz już rozumiem
12 kwi 19:38
cvb: jaki jest wynik tego zadania ?
13 kwi 10:12
Godzio:
x ∊ (−∞,−2>∪<2,∞)∪{0}
13 kwi 10:24