Wyrazami ciągu arytmetycznego (a_n) są kolejne liczby naturalne, które przy dzie
Przemek: Pomocy !

Wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n) są kolejne liczby naturalne, które przy
dzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a
3=12. Oblicz a
15.
12 kwi 17:22
Maciuś: an=5n−3
a1=2
a2=7
a3=12
r=5
inaczej a3=a1+2r⇔12=2+2r⇔5=r
podstawiasz do wzoru ogolnego
a15=a1+14r
a15=2+5(14)=72
12 kwi 17:37
Przemek: dzieki
12 kwi 17:39
kochana: złe zrobil zadanie
12 kwi 17:47
Maciuś: gdzie popełniłem bład wg Ciebie?
12 kwi 17:51