równanie trygonometryczne
Pająk: witam, mam problem z równaniem 2cos2x=1. wiem, że jest to proste, ale nie mogę sobie z tym
poradzić.
12 kwi 16:39
Wojteq66: Ja bym tak to ugryzł, (ale lepiej żeby ktoś sprawdził)
2cos
2x = 1
2cos
2x − 1 = 0
(możesz podstawić za cosx=t, i masz zwykłe równanie kwadratowe, jeśli taka postać sprawia
jakies problemy

)
po wyliczeniu delty = 8
otrzymujemy:
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx =− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cosx= cos |
| cosx = − cos |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
x=− |
| +2kπ x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
12 kwi 16:58
Pająk: również mam problem z sin2x=sinx
12 kwi 16:58
Artur: sin2x − sinx= 0
sinx(sinx −1) = 0
sinx = 0 lub sinx= 1
12 kwi 17:01
Pająk: ale to pierwsze chyba nie jest dobrze rozwiązane
12 kwi 17:06
Artur: dobrze
2cos
2x = 1
| | √2 | | √2 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 kwi 17:08
Pająk: sam wynik też?
12 kwi 17:14
12 kwi 17:18
Pająk: a to z tym 2kπ?
12 kwi 17:21
Wojteq66: Artur, a czy dla kosinusa nie liczy się przypadkiem x1= x + 2kπ i x2= −x +2kπ

?
12 kwi 17:24
Artur: też ma być, po prostu poprawiłem same msc. zerowe,
funkcja cos jest okresowa, co jakiś czas(własnie to 2kπ) znów dotyka osi OX. jeśli nie masz
danego przedziału x∊(od do). musisz dawać.
12 kwi 17:24
Pająk: | | −π | | kπ | |
no tak, tylko w odpowiedzi mam |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
12 kwi 17:27
12 kwi 17:28