STEREOMETRIA
Kaaasiiia: Mam o to takie zadanka ze stereometrii:
1.Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest trzy razy dłuższa od krawędzi jego
podstawy równej a=2. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długośći d=8cm, tworzy z podstawą,
kąt o mierze alfa=60. Oblicz objętość oraz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
3.Pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa trójkątnego równa się 144 pierwiastków z
3, a pole jego powierzchni bocznej 96 pierwiastków z 3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z góry dziękują za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam
