12 kwi 16:30
Wojtek: mozesz przezroczysciej

tam mial byc pierwiastek 3 stopnia z 8
12 kwi 16:36
Wojteq66: Wszystko zamień na potęgi o podstawach 2
12 kwi 16:39
tyu: 83/2
12 kwi 16:41
maja8: | √(23)3 * 2−3 | | √29 * 2−3 | |
| = |
| = ... |
| (2−1)−3 | | 23 | |
12 kwi 16:45
12 kwi 17:05
Iga: tam jest 83 później jest to pod pierwiastkiem i * 2−3
12 kwi 17:11
Wojteq66: No więc własnie, zacznij od zamian podstaw na te same liczby (zauważ że wszystkie możesz na
dwójki zmienić) i wszystko wyjdzie
12 kwi 17:33
maja8: tak jak napisałam. Dokończe:
| | 29/2 * 2−3 | | 29/2+(−3) | | 23/2 | |
... = |
| = |
| = |
| = 23/2 − 3 = |
| | 23 | | 23 | | 23 | |
2
−3/2
12 kwi 17:54
Wojteq66: | | √8 | |
W sumie na upartego można liczyć dalej  ...= |
| (ale chyba nie trzeba) |
| | 8 | |
12 kwi 18:12