Wlasnosci Prawdopodobienstwa-pomocy
Ania: Witam. Jutro kartkówka z prawdopodobieństwa a ja nic nie umiem. Pomożecie? wytłumaczycie?
Chodzi mianowiscie o takie zadania: Mam podane:
P(A)=0,7
P(B)=0,6
P(Acz.wspolnaB)=0,3
Mam obliczyć:
P(AUB)=?
P(A' cz.wspolna B)=?
P(A'UB')=?
Jak to zrobić? Pan nam coś tłumaczył na zbiorach i takim rysunku. Mnie nie było na lekcji i nie
rozumiem.
Np mam coś takiego juz zrobione:
P(A'cz.wspolnaB)= P(B)−P(Acz.wspolnaB)−jak to zostaje wyprowadzane? Nie mam zielonego pojecia.
Prosze o pomoc i kontakt.
12 kwi 15:24
Ania: Pomoże ktoś


?:(
12 kwi 16:06
an:

skorzystaj ze wzorów
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A')=1−P(A)
czerwony to zbior A rozowy A∩B a niebieski , zatem sumujac A i B otrzymasz obydwa kola bez tej
czesci wspolnej czyli iloczynu
12 kwi 16:08
Ania: To wiem ale skad sie bierze to co napisalem?P(A'cz.wspolnaB)= P(B)−P(Acz.wspolnaB).
12 kwi 16:15
Ania: P(B)−P(Acz.wspolnaB).−skad to dokladnie. To nie jest do zapamietania. To na podstaiwe wykresus
ie sprawdza ale nie wiem jak
12 kwi 16:19
Ania:
P(A'∩B)= P(B)−P(A∩B).
12 kwi 16:25
Ania: Nie rozumiem tylko skad jest takie wlasnie wyprowadzenie wzoru skad bierze sie to: P(B)−P(A∩B).
12 kwi 16:26