matematykaszkolna.pl
Wlasnosci Prawdopodobienstwa-pomocy Ania: Witam. Jutro kartkówka z prawdopodobieństwa a ja nic nie umiem. Pomożecie? wytłumaczycie? Chodzi mianowiscie o takie zadania: Mam podane: P(A)=0,7 P(B)=0,6 P(Acz.wspolnaB)=0,3 Mam obliczyć: P(AUB)=? P(A' cz.wspolna B)=? P(A'UB')=? Jak to zrobić? Pan nam coś tłumaczył na zbiorach i takim rysunku. Mnie nie było na lekcji i nie rozumiem. Np mam coś takiego juz zrobione: P(A'cz.wspolnaB)= P(B)−P(Acz.wspolnaB)−jak to zostaje wyprowadzane? Nie mam zielonego pojecia. Prosze o pomoc i kontakt.
12 kwi 15:24
Ania: Pomoże ktoś?:(
12 kwi 16:06
an: rysunekskorzystaj ze wzorów P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) P(A')=1−P(A) czerwony to zbior A rozowy A∩B a niebieski , zatem sumujac A i B otrzymasz obydwa kola bez tej czesci wspolnej czyli iloczynu
12 kwi 16:08
Ania: To wiem ale skad sie bierze to co napisalem?P(A'cz.wspolnaB)= P(B)−P(Acz.wspolnaB).
12 kwi 16:15
Ania: P(B)−P(Acz.wspolnaB).−skad to dokladnie. To nie jest do zapamietania. To na podstaiwe wykresus ie sprawdza ale nie wiem jakemotka
12 kwi 16:19
Ania: P(A'∩B)= P(B)−P(A∩B).
12 kwi 16:25
Ania: Nie rozumiem tylko skad jest takie wlasnie wyprowadzenie wzoru skad bierze sie to: P(B)−P(A∩B).
12 kwi 16:26