pochodna:)
malwina: jak policzyć pochodną z f(x)=sin(arcsin(x)) ?

ma wyjsc 1
12 kwi 14:39
Basia:
| | 1 | |
f'(x) = cos(arcsinx)*(arcsinx)' = √1−x2* |
| = 1 |
| | √1−x2 | |
jeżeli nie rozumiesz dlaczego cos(arcsinx) =
√1−x2 napisz, spróbuję wyjaśnić
12 kwi 14:43
malwina: no wlasnie nie bardzo

skad to się wzięlo
12 kwi 14:47
malwina: z góry dzieki
12 kwi 14:47
Basia:
y = arcsinx ⇔ x = siny
przy takim podstawieniu
cos(arcsinx) = cosy
sin2y+cos2y = 1
cos2y = 1−sin2y = 1−x2
cosy = √1−x2
czyli
cos(arcsinx) = cosy = √1−x2
12 kwi 14:52