okręgi
Dawid: napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2−10x=4y+25=0 przechodzących przez
początek układu współrzędnych.
12 kwi 14:33
Basia:
każda prosta przechodząca przez początek układu ma równanie y=ax
aby ta prosta była styczną
układ równań z parametrem a
y=ax
x2+y2−10x+4y+25=0
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie czyli:
x2+(ax)2−10x+4(ax)+25 =0
(1+a2)x2+(4a−10)x +25 = 0
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie czyli Δ=0
spróbuj dokończyć
P.S. sprawdź czy tam jest +4y czy −4y
jeżeli −4y popraw
12 kwi 14:40
Dawid: no dzieki wielkie juz wiem ocb
12 kwi 15:04
13 kwi 01:46