Planimetria
Miśka: jak to napisać w prostszej postaci?
(1+cos α)(1−cos α)=?
12 kwi 13:44
Marcin: 12+cosα2
12 kwi 13:47
Miśka: a jak mogę wykazać, że poniższe równości są tożsamościami trygonometrycznymi?
| | 1−cos2 α | |
a) |
| =tg α |
| | sin α cos α | |
b) (sin x−cos x)
2=1−2 sin x cos x
12 kwi 13:49
maja8:
1−cos
2α = sin
2α stąd:
tgα = tgα
12 kwi 13:59
maja8: (1−cos2α)(1+cos2α)=1−cos2α = sin2α
12 kwi 14:01
maja8: (sin x−cos x)2=1−2 sin x cos x jedynka trygonometryczna: sin2x+cos2x=1
(sin x−cos x)2 = sin2x −2sinxcosx + cos2x = 1 − 2sinxcosx
12 kwi 14:05
maja8: | sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
| = |
| + |
| = 1 + ctgx |
| sinx | | sinx | | sinx | |
12 kwi 14:09
R.W.17l: Przekształcając albo L, albo P, albo oba naraz
L=P
12 kwi 14:58