:)
M4ciek : Wyznacz wszystkie wartosci parametru m , dla ktorych nierownosc :
| x2 − 7x + 13 | |
| < 0 |
| mx2 + 2(m + 1)x + 9m + 4 | |
jest prawdziwa dla kazdego x∊R.
Jak sie w ogole do tego zabrac

Bede pozniej , Pozdrawiam
12 kwi 13:40
Amik: Ja bym najpierw wyliczył delte i z tego bym wiedział ile wynosi x. Potem podstawił bym pod x
wynik i wtedy wyliczam m .
12 kwi 14:33
Bizon: ... to powodzenia Amik ... licz tą deltę
12 kwi 14:40
Bizon:
Analizując mianownik dojdziesz do wniosku, że przyjmuje on wartości dodatnie dla dowolnego x.
Zatem aby nierówność była spełniona musi zachodzić
mx
2+2(m+1)x+9m+4<0 ... a skoro ma to zachodzić dla dowolnego x∊R ...
to: m<0 a jednocześnie Δ<0 .... i do boju ...
12 kwi 14:50
Basia:
Licznik = L(x) = x2−7x+13
Δl = (−7)2−4*1*13 = 49−52<0 ⇒ x2−7x+13 >0 dla każdego x∊R
stąd
Mianownik = M(x)=mx2 + 2(m+1)x + 9m+4 musi być ujemny dla każdego x∊R
czyli:
1. m<0
2. Δm < 0
Δm = [2(m+1)]2 − 4*m*(9m+4) = 4(m2+2m+1)−36m2−16m =
−32m2−8m+4
−32m2−8m+4<0 /:(−4)
8m2+2m−1>0
dokończyć powinieneś potrafić
12 kwi 14:50
Nie_ogar :/: hmm...na oko widać ze licznik będzie miał delte ujemną, a ramiona skierowane do góry, moze
wystarczy policzyć w mianowniku dla jakiego m delta też jest mniejsza od zera, i m przy x2 <
od zera,
Całe wyrażenie będzie mniejsze od zera jeśli licznik będzie dodatni a mian, ujemny, albo na
odwrót.
12 kwi 14:53
Basia:
A co niby jest napisane w obu postach wyżej ? Właśnie to !
Tyle, że licznik jest zawsze dodatni, czyli mianownik musi być zawsze ujemny, a to się
sprowadza do tych dwóch warunków:
m<0 i Δm < 0
12 kwi 14:56
Nie_ogar :/: Dobrze dobrze basia

napisałem to zanim ty dodałaś zrobione zadanie, poszedłem zalać
herbatkę, dałem wyślij jak wróciłem a ty w tym czasie zrobiłaś zadanie
12 kwi 15:00
Basia: Bizon też zrobił, wcześniej niż ja
12 kwi 15:02
Bizon: ... nie .... no najwcześniej zrobił Amik ...

pozdrawiam Basieńko
12 kwi 15:10
M4ciek: Dziękuję za pomoc
12 kwi 15:52