geomteria liceum rozszerzony
operonprosze: Geometria, bardzo proszę, muszę zrobić te zadania na jutro!
1. Wyznacz wszystkie wartości paramteru m, dla których okręgi o równaniach (x−m)2 + (y−5)2 =
16, (x−3)2 + (y−5)2 = 36 mają dokładnie jeden punkt wspólny.
2. Wyznacz wierzchołki trapezu prostokątngo ABCD. |AB|>|CD| AB jest prostopadła do AD, mając
równania prostych zawierających boki AB: y=1/3x − 2, BC: y=−x+6 oraz wierzchołek D=(−2,2).
3. Dane są równania dwóch środkówych trójkąta AD:y=−7/2x+6, BE: y=8/5x + 13/5 oraz wierzchołki
A=(2,−1) i B=(4,9). Wyznacz wpsółrzedne C tego trójkąta.
12 kwi 13:09
maja8: 1. okręgi maja dwa punkty wspólne gdy:
|S1S2| = r1+r2
z zadania mamy:
S1=(m,5) r1=4
S2=(3,5) r2=6 to:
korzystamy ze wzoru na długość odcinka:
|S1S2|=√ (3−m)2 + (5−5)2 = √(3−m)2= |3−m|
|3−m|=10 3−m=10 lub 3−m=−10
m= −7 lub m= 13
12 kwi 13:55
cvb: Zad2. Nie wiem czy dobre dane dałes, ale bez wzgledu na to najpierwsz musisz zrobic :
1. wyznacz prosta AD ktora jest prostopadła do AB i przechodzi przez punkt D=(−2,2),
współczynnik a=−3, wiec prosta ⊂ IABI ; y=−3x+4 , nastepnie przyrównujesz obie proste i
wychodzi Ci punkt A − miejsce przeciecia sie prostych.

, to samo robisz dla B , a zeby
wyliczyc C musisz miec prosta DC ktora jest rownolegla do AB wiec ma taki sam współczynnik i
przechodzi przez punkt D=(−2,2)
13 kwi 13:58