Zadanie maturalne
invisible: Dana jest funkcja f określona wzorem
f(x)= (x−5)
2 dla xE (−nieskończoności,0)
f(x)=x+2 dla xE<0,5>
f(x)=3 dla xE(5,+nieskonczoności)
wowczas:
f(0)=−25 f(5)=3 f(0)=25 f(5)=7 zawsze w testach natrafie na takie zadanie i nigdy nie wiem
jak mam go zrobić prosze o pomoc w wytłumaczeniu tego
12 kwi 13:09
Basia:
0∊<0,5> ⇒ f(0) = 0+2 = 2
5∊<0,5> ⇒ f(5) = 5+2 = 7
szukasz przedziału do którego należy dany argument i stosujesz wzór, który temu przedziałowi
odpowiada
12 kwi 15:10
invisible: i tak nie rozumiem
13 kwi 09:06
Maciuś: invisible to jest tak jakbys mial w jednej funkcji 3 i każda z sposrod tych 3 ma inny f(x) tzn
przyporzadkowuje wg innego schematu 1 dziala dla x∊( −
∞,0) podstawiasz pod to tylko ten
przedzial np jak miejsce zerowe wyjdzie ci 1 to znaczy ze nie dziala dla 1 bo nie ma jej w
dziedzinie funcji (−
∞,0) i tak kolejno z nastepnymi . W drugim przykladzie masz f(x)=x+2 czyli
ten "kod" dziala tylko dla x=<0,5> . Nie wiem czy zczailes cos z tego

hehe
13 kwi 09:32
invisible: no coś troszkę czaję

ale jeszcze nie do końca
14 kwi 09:12