4 zadania
Bibas: Witam. Proszę o pomoc w czterech zadankach.
1. Przesuwając odpowiednio wykres funkcji f(x)=x2 + 3, naszkicuj wykres funkcji określonej
wzorem g(x)=f(x+1) − 3,
2. Przekątna prostokąta o długości 20 cm, tworzy z dłuższym bokiem kąt o mierze 60 stopni.
Oblicz pole tego prostokąta.
3. Liczba 2√3 − 6 należy do przedziału:
A. <−2;0)
B. <−5/2, 5/2>
C. (−2; −2),
D. (2,3>
4. Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−x+2 z parabolą o równaniu y=−x2−3x+4?
Prosiłbym także o uzasadnienia.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
12 kwi 09:54
Bibas: Poprawka, w trzecim w C jest (−3,−2)
12 kwi 09:56
Bizon:
− sprawdź pierwsze zadanie (czy nie pominęłeś kwadratu przy x)
4)
ale skoro pytanie jest o ilość punktów to możesz i graficznie
12 kwi 10:04
Bibas: W zadaniu nie ma ale możliwe że jest jakiś błąd bo też mi to nie pasowało.
12 kwi 10:17
Bizon:
... no widzisz ... jeszcze śpimy

Przecież idzie o g(x)=f(x+1)−3 ... czyli wykreś f(x)=x
2+3 ... o 1 na lewo i trzy w dół
...
12 kwi 10:21
Bibas: A w tym 4 jak to dalej pociągnąć?
12 kwi 10:24
Bizon: jeśli rozwiążesz układ równań ... to policzysz współrzędne punktów wspólnych prostej i para.
O liczbie punktów będzie "mówiła" już sama Δ ...
12 kwi 10:27
Bibas: Delta wychodzi ujemna czyli nie ma punktów wspólnych bo:
−x+2= x2−3x+4
x2−2x+2=0
delta = (−2)2−4+2=4−..... − już widać że ujemna
12 kwi 10:32
Bibas: poprawka:
delta = (−2)2−4*2=4 − .....
12 kwi 10:33
Bizon: chyba zgubiłeś minus przed x2
12 kwi 10:37
Bibas: chyba nie, bo zamieniłem stronami czyli równie dobrze chyba mogłoby być:
−x+2= x2−3x+4
0=x2−2x+2
12 kwi 10:39
Bizon: −x+2=−x2−3x+4
... źle przeipasłeś już na starcie
x2+2x−2=0 Δ=4+8
12 kwi 10:46
Bibas: Fakt, dzięki za pomoc.
12 kwi 10:47
jojo: a5
13 kwi 16:07