W klasie jest 40% więcej dziewczynek niż chłopców pawdopodobieństwo
nn: proszę o pomoc w tym zadaniu, proszę o rozwiązanie do godziny 13 − mam zaliczenie
W klasie jest 40% więcej dziewczynek niż chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana
osoba z klasy jest dziewczynką. Oblicz ile uczniów ma klasa jeśli prawdopodobieństwo wybrania
dwóch osób do delegacji w której skład wchodzą chłopiec i dziewczynka jest równe 0,5
12 kwi 09:19
mietek : .
12 lis 21:17
12 lis 21:18
Mila:

a)
n− liczba chłopców w klasie.
n+0,4n=1,4n − liczba dziewcząt w klasie
n+(1,4n)=2,4 n− liczba uczniów w klasie
| | 1,4n | | 14 | | 7 | |
P(D)= |
| = |
| = |
| |
| | 2,4n | | 24 | | 12 | |
b) 2,4n− liczba osób w klasie
| | 1,4n | | n | | n | | 1,4n | | 1 | |
P(DC)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| i n∊N+ |
| | 2,4n | | 2,4n−1 | | 2,4n | | 2,4n−1 | | 2 | |
| 7 | | n | | 1 | | 6 | |
| * |
| = |
| /* |
| |
| 6 | | 2,4n−1 | | 2 | | 7 | |
⇔n=15 − liczba chłopców
0,4*15=6
15+6=21 liczba dziewcząt
15+21=36− liczba uczniów w klasie.
12 lis 22:09