funkcje
mateusz: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania

Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2+bx+c. Do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(−1,−13) a
jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. Wyznacz a,b,c POMOZCIE
12 kwi 06:16
Basia:
wartość największą wyznacza wierzchołek W(4,2)
p = 4 q= 2
stąd
−b = 8a
b = −8a
i wzór funkcji ma postać
f(x) = ax
2 − 8ax + c
wykres przechodzi przez punkty: A(−1, −13) i W(4, 2)
czyli
f(−1) = −13
f(4) = 2
f(−1) = a*(−1)
2 − 8a*(−1) + c = 9a+c
9a+c = −13
f(4) = a*4
2−8a*4+c = −16a+c
−16a+c = 2
rozwiąż układ równań
12 kwi 06:24
mateusz: 9a+c=−13
−16a+c=2 /* (−1)
9a+c=−13
16a−c=−2
___________
25a=−15 /:25
a=−1525 = 35
12 kwi 06:53