Funkcja, nierówność
Wojteq66: | | 3 | |
Dana jest funkcja f(x) = 4 − |
| . Rozwiąż nierówność f(x−1) − f(x+1) > 6 . |
| | x | |
Byłbym wdzięczny za samo rozwiązanie, nie moge go znaleźć w sieci, a wyszło mi (pewnie źle)
x∊(−1;0) . Dzięki z góry
12 kwi 00:31
Gustlik: Dziedzina: x≠1 i x≠−1, zatem D=R\{−1, 1}
| 3(x−1)−3(x+1)−5(x+1)(x−1) | |
| >0
|
| (x+1)(x−1) | |
| 3x−3−3x−3−5(x2−1) | |
| >0
|
| (x+1)(x−1) | |
| 3x−3−3x−3−5x2+5 | |
| >0
|
| (x+1)(x−1) | |
Zamieniamy na iloczyn, bo iloraz ma zawsze taki sam znak jak iloczyn tych samych liczb:
(−5x
2−1)(x+1)(x−1)>0
−(5x
2+1)(x+1)(x−1)>0
Pierwiastki:
x=−1, x=1 , czynnik (5x
2+1) nie ma pierwiastków
Dalej rozwiazujesz jak nierówność wielomianową, musisz narysować wykres wielomianu i zaznaczyć
przedzialy, należy pamiętać, żeby pierwiastki nie należące do dziedziny "wyrzucić" z
rozwiązania, a więc konce przedziałów w tych pierwiastkach będą zawsze otwarte.
12 kwi 00:50
Wojteq66: Nie kumam dlaczego tam na początku jest większe od pięciu
12 kwi 00:57
Wojteq66: Zrobiłem to raz jeszcze na spokojnie, i otrzymuje mi postać:
−6x2(x−1)(x+1) > 0
W konfrontacji z dziedziną
I odp: x∊(−1;0)u(0;1)
12 kwi 01:22
Gustlik: Sorki, ma być większe od 6, zwykły chochlik, a potem przepisywałem. Ale metoda ta sama. Po
prostu zamiast 5 wstaw 6 i będzie dobrze. Pozdrawiam.
13 kwi 00:33
Wojteq66: no tam zrobiłem, dzięki wielkie za pomoc
13 kwi 14:10