oblicz
kasia19: kasia19: POMOCY WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE BO MAM TO NA JUTRO
Jeśli przyprostokątne trójkąta prostokątnego są równe 6 i3, a najmniejszy kąt ma miarę α, to
wyrażenie W=sinαcosα ma wartość
12 kwi 00:04
Basia:a=3
b=6
oblicz c z twierdzenia Pitagorasa
a
sinα=
c
b
cosα=
c
podstaw i policz
12 kwi 03:57
kasia19: a możesz mi je dokończyć proszę
12 kwi 16:47
Asia: Z tw pitagorasa czyli a2 + b2 = c2 otrzymasz 32+62=c2 wynik 9+36=C2 DALEJ C2=45 czyli
c=3{5}
sinα=3podzielic na 3{5} =po skroceniu 3 1 przez {5} + wynik {5} na 5
cosα= 6 podzielic na 3{5} po skroceniu 3 z 6 bedzie 2 na {5} wynik koncowy 2{5} na 5
mam nadzieje ze jest czytelne i ze troche pomoglam