sa
pytanko?: Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1),(x+1),(x+2) sa odpowiednio rowne 1, −1, 3
znajdz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian p(x)=(x−1)(x+1)(x+2)
dzieki
prosze o obliczenia
11 kwi 22:48
jaro: ?
11 kwi 23:14
Gustlik: Zastosuj zasadę: reszta z dzielenia ma zawsze stopień co najmniej o 1 mniejszy niż dzielnik.
Jeżeli dzielisz wielomian przez p(x)=(x−1)(x+1)(x+2), czyli przez wielomian 3 stopnia, to
reszta bedzie kwadratowa (lub niższego stopnia, ale zawsze zakładamy maksymalny możliwy
stopień), a więc R(x)=ax2+bx+c
Jeżeli reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1),(x+1),(x+2) sa odpowiednio rowne 1, −1, 3
to:
R(1)=1
R(−1)=−1
R(−2)=3
Podstaw to do wzoru R(x)=ax2+bx+c, otrzymasz układ 3 równań z 3 niewiadomymi a, b, c, rozwiąż
ten układ i obliczone współczynniki a, b, c podstaw do wzoru na resztę.
11 kwi 23:57