Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 6. Oblicz tangens kąta
Maryś: Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 6.
b) oblicz tangens kąta α=<DAB, gdzie D jest punktem dzielącym bok BC tego trójkąta w stosunku
1:3, licząc od wierzchołka B.
z góry dziękuję za pomoc
11 kwi 22:24
Eta:
Sprawdź, czy napewno dobrze napisana jest treść?
bo koszmarne rachunki wychodzą
11 kwi 23:31
Basia:

r = 6
h = 3r
h = 18
| | 2h | | 36 | | 36√3 | |
a = |
| = |
| = |
| = 12√3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
AD
2 = a
2 + DB
2 − 2a*DB*cos60
| | 1 | |
AD2 = 144*3+9*3 − 2*12√3*3√3* |
| |
| | 2 | |
AD
2 = 153*3+36*3 = 189*3 = 63*3*3 = 7*9*9 = 7*9
2
AD = 9
√7
| | 1 | | 27 | | 9*3 | |
cos2α= 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 4*7 | | 4*7 | | 4*7 | |
| | 1 | | 2√7 | | 1 | | √3 | |
tgα= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2√7 | | 3√3 | | 3√3 | | 9 | |
rzeczywiście koszmarne (i licho wie czy się nie pomyliłam)
12 kwi 05:14
Basia:
oczywiście, że się pomyliłam
AD
2 = 153*3
−36*3 = 117*3 = 39*3*3 = 39*3
2
AD = 3
√39= 3
√3√13
i niestety od tego miejsca wszystkie obliczenia trzeba poprawić
| | 3√3 | | √3 | |
sinα = |
| = |
| |
| | 6√13 | | 2√13 | |
| | 3 | | 3 | | 49 | | 49 | |
cos2α = 1 − |
| = 1− |
| = |
| = |
| |
| | 4*13 | | 52 | | 52 | | 4*13 | |
| | √3 | | 2√13 | | √3 | |
tgα = |
| * |
| = |
| |
| | 2√13 | | 7 | | 7 | |
teraz chyba jest dobrze
może tam miało być r=6
√3
rachunki byłyby o wiele prostsze
12 kwi 05:58
Maryś: Rany, dziękuję bardzo, męczyło mnie to zadanie okrutnie. Odcinek AD udało mi się wyliczyć, ale
w życiu bym nie wpadła na pomysł, żeby twierdzenie sinusów, jedynkę itp. wykorzystywać.
Odpowiedź dobrze wyszła, bo taką mam w odpowiedziach

Nie wiem jak autor zbioru do tego doszedł, bo punktowane było również wyznaczenie długości
odcinków DE, AE i podany jets wynik IDEI=9/2, IAEI=21{3}/2 i za wszelką cenę próbowałam z tym
coś wymotać.
Dzięki wielkie
12 kwi 22:20