Ciągi liczbowe - Techniku
Czila: 1. Zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny an = −3n + 8
2. Wyznacz ogólny wyraz ciągu 2,7,12,17…
3. Wyznacz a1 i r, jeżeli : a5 = −5 , a3 + a8 = −12
4. Zbadaj czy ciąg geometryczny an = 10n
5. Wyznacz 4 początkowe wyrazu ciągu, jeżeli a3 = 9 q = 3
6. Wyznacz a1 i q, jeżeli a3 = 16 i a5 = 256
Potrzebuje rozwiązać te zadania. Tak żebym mógł to zrozumieć
11 kwi 22:14
jarolcia: 1. an+1= −3(n+1)+8= =3n−3+8=−3n+5
an+1− an= −3n +5 − (−3n+8)= −3
Ciąg jest aryt. bo wyszła liczba.
2. jest to ciąg arytm.
więc r=7−2=5
an= a1 + (n−1)r = 2+ (n−1)5= 5n −3
11 kwi 22:18
jarolcia: 3.
a5= a1+ 4r
a3 + a8= a1 + 2r + a1 +7r= 2*a1 + 9r
a1+ 4r=−5
2*a1 + 9r =−12
układ równań i wyliczasz a1 i r
11 kwi 22:21
jarolcia: 5. a3= a1*q2
9=a1*9
czyli a1=1
a2= 3
a3=9
a4=27
11 kwi 22:23
jarolcia: 6.
a3=a1*q2
a5= a1*q4
i układ równań
11 kwi 22:24
Gustlik: Jarolcia, kombinujesz z Warszawy do Łodzi przez Alaskę. NIE POTRZEBA UKŁADÓW RÓWNAŃ.
ad 3)
a5 = −5 , a3 + a8 = −12
a3=a5−2r ("cofamy" z a5 do a3, a więc o 2r do tyłu, dlatego odejmujemy 2r)
a8=a5+3r (od a5 trzeba "podjechać" do przodu do a8 o 3r)
czyli
a3=−5−2r
a8=−5+3r
i to podstawiamy do drugiego równania.
−5−2r−5+3r=−12
r−10=−12
r=−2
Teraz obliczamy a1
a1=a5−4r (bo od a4 trzeba się "cofnąć" o 4r do a1)
a1=−5−4*(−2)
a1=−5+8
a1=3
Odp: a1=3, r=−2
12 kwi 00:11
Gustlik: ad 6) − TEŻ BEZ UKŁADU RÓWNAŃ
Wyznacz a
1 i q, jeżeli a
3 = 16 i a
5 = 256
| a5 | |
| =q2 (dzielimy wyraz o wyższym numerze przez niższy, odejmujemy numery i wychodzi |
| a3 | |
potęga q, 5−3=2 dlatego q
2)
16=q
2 /
√
q=4 lub q=−4
| | a3 | |
a1= |
| (dzielimy przez q2, bo "cofamy się" z a3 do a1, a więc o 2 wyrazy do tyłu)
|
| | q2 | |
Odp. Mamy więc 2 ciągi: a
1=1, q=4 i a
1=1, q=−4.
12 kwi 00:16
Gustlik: ad 1) Sprawdzenie: widać wyraźnie, że ciąg a
n = −3n + 8 to zwykła funkcja liniowa
y=−3x+8 o dziedzinie N
+. Różnica jest zawsze równa współczynnikowi kierunkowemu prostej r=a,
czyli r=−3. Każdy ciąg, który można opisać wzorem funkcji liniowej, czyli wzorem a
n=an+b jest
ciągiem arytmetycznym, a różnica r=a. Ze wzoru takiego można też łatwo odczytać monotoniczność
ciągu − robi się to tak samo, jak monotoniczność funkcji liniowej, czyli a>0 (a więc r>0) to
ciąg rosnący, a<0 (r<0) − ciąg malejący. U nas r=a=−3, zatem ten ciąg jest i arytmetyczny i
malejący.
Wyjaśnienie tej metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=271 .
12 kwi 00:30