prawdopodobieństwo
nana: proszę wszystkie matematyczne umysły o pomoc:
1. W pudełku znajdują się klocki czerwone i zielone przy czym czerwonych jest 3 razy więcej niż
zielonych. Wyciągamy losowo 2 klocki, wiedząc, że wylosowanie 2 klocków czerwonych jest równe
| | 11 | |
|
| wyznacz liczbę klocków zielonych w tym pudełku. |
| | 20 | |
2. A,B − zdarzenia losowe. A⊂Ω, B⊂Ω i A⊂B. Wiedząc, że P(B)=0,3 oblicz P(A'),
Wydaje mi się, że istotą tej sytuacji jest AuB=B i AnB=A. Ale nie wiem jak to zastosować i
"kręcę się w kółko"
3. W klasie jest 40% więcej dziewczynek niż chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana osoba z klasy jest dziewczynką. Oblicz ile uczniów ma klasa jeśli prawdopodobieństwo
wybrania dwóch osób do delegacji w której skład wchodzą chłopiec i dziewczynka jest równe
4. W koszu jest 6 jabłek i pewna liczba gruszek. Z kosza wyjmujemy 2 owoce. Prawdopodobieństwo,
| | 3 | |
że wśród wybranych owoców jest jabłko i gruszka wynosi |
| . Ile gruszek jest w tym koszu |
| | 7 | |
jeśli jest ich więcej niż jabłek.
wyrysowałam drzewko, wszystko wychodziło ale stwierdzenie "jest ich więcej niż jabłek" wszystko
psuje i nie pozwala tego logicznie wydedukować. Nie mogłam sobie poradzić z tymi zadaniami,
mimo, że przerobiłam ich juz chyba kilkadziesiąt
11 kwi 21:06
jarolcia: 1.
x−liczba zielonych
Ω= kombinacja 2 z 4x
A= kombinacja 2 z 3x
i podstawiasz do wzoru i wyliczasz x
11 kwi 21:34
:<: 4.
6 − liczba jabłek
n − liczba gruszek, gdzie n > 6
Jeśli narysujesz drzewko to prawdopodobienstwo wylosowania jabłka i gruszki jest:
| 6 | | n | | n | | 6 | | 3 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
|
|
| 6+n | | 5+n | | 6+n | | 5+n | | 7 | |
84n = 3(6+n)(5+n)
84n = 3(30+11n+n
2)
84n = 90+33n+3n
2
3n
2 − 51n + 90 = 0
Δ= 1521 ⇒
√Δ= 39
| | 51−39 | |
n1 = |
| = 2 − odrzucamy, bo n musi byc wieksze od 6
|
| | 6 | |
11 kwi 21:58
nana: serdecznie dziękuje

bardzo się przydało. Jeśli ktoś zna odpowiedzi na pozostałe zadania, to
bardzo proszę o pomoc, bo jutro mam b.ważny test − chodzi o dopuszczenie do matury.
więc pozostało mi jeszcze tylko 2 do ogarnięcia
11 kwi 22:22
Jack:
moze to wykorzystaj
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) oraz P(A')=1−P(A)
11 kwi 22:31
nana: dziękuję Jack, próbuje próbuje.... znam te wzory, ale jakoś nic mi z nich nie wychodzi, bo A⊂B.
Wydaje mi się, że gdzieś w jakiś zagadkowy, niespodziewany sposób powinna powstać jedynka

ale nie wiem jak... czekam na propozycje
11 kwi 23:09
Basia:
ad.2
za mało danych
z treści wynika tylko, że
A⊂B ⇒ B'⊂A' ⇒ P(A')≥0,7
dokładne policzenie nie jest możliwe
12 kwi 04:12