matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo nana: proszę wszystkie matematyczne umysły o pomoc: 1. W pudełku znajdują się klocki czerwone i zielone przy czym czerwonych jest 3 razy więcej niż zielonych. Wyciągamy losowo 2 klocki, wiedząc, że wylosowanie 2 klocków czerwonych jest równe
 11 

wyznacz liczbę klocków zielonych w tym pudełku.
 20 
2. A,B − zdarzenia losowe. A⊂Ω, B⊂Ω i A⊂B. Wiedząc, że P(B)=0,3 oblicz P(A'), Wydaje mi się, że istotą tej sytuacji jest AuB=B i AnB=A. Ale nie wiem jak to zastosować i "kręcę się w kółko" 3. W klasie jest 40% więcej dziewczynek niż chłopców. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z klasy jest dziewczynką. Oblicz ile uczniów ma klasa jeśli prawdopodobieństwo wybrania dwóch osób do delegacji w której skład wchodzą chłopiec i dziewczynka jest równe
 1 

2 
4. W koszu jest 6 jabłek i pewna liczba gruszek. Z kosza wyjmujemy 2 owoce. Prawdopodobieństwo,
 3 
że wśród wybranych owoców jest jabłko i gruszka wynosi

. Ile gruszek jest w tym koszu
 7 
jeśli jest ich więcej niż jabłek. wyrysowałam drzewko, wszystko wychodziło ale stwierdzenie "jest ich więcej niż jabłek" wszystko psuje i nie pozwala tego logicznie wydedukować. Nie mogłam sobie poradzić z tymi zadaniami, mimo, że przerobiłam ich juz chyba kilkadziesiątemotka
11 kwi 21:06
jarolcia: 1. x−liczba zielonych Ω= kombinacja 2 z 4x A= kombinacja 2 z 3x i podstawiasz do wzoru i wyliczasz x
11 kwi 21:34
:<: 4. 6 − liczba jabłek n − liczba gruszek, gdzie n > 6 Jeśli narysujesz drzewko to prawdopodobienstwo wylosowania jabłka i gruszki jest:
6 n n 6 3 

*

+

*

=

6+n 5+n 6+n 5+n 7 
12n 3 

=

(6+n)(5+n) 7 
84n = 3(6+n)(5+n) 84n = 3(30+11n+n2) 84n = 90+33n+3n2 3n2 − 51n + 90 = 0 Δ= 1521 ⇒ Δ= 39
 51−39 
n1 =

= 2 − odrzucamy, bo n musi byc wieksze od 6
 6 
 51+39 
n2 =

= 15
 6 
11 kwi 21:58
nana: serdecznie dziękuje emotka bardzo się przydało. Jeśli ktoś zna odpowiedzi na pozostałe zadania, to bardzo proszę o pomoc, bo jutro mam b.ważny test − chodzi o dopuszczenie do matury. więc pozostało mi jeszcze tylko 2 do ogarnięcia emotka
11 kwi 22:22
Jack: moze to wykorzystaj P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) oraz P(A')=1−P(A)
11 kwi 22:31
nana: dziękuję Jack, próbuje próbuje.... znam te wzory, ale jakoś nic mi z nich nie wychodzi, bo A⊂B. Wydaje mi się, że gdzieś w jakiś zagadkowy, niespodziewany sposób powinna powstać jedynka ale nie wiem jak... czekam na propozycje
11 kwi 23:09
Basia: ad.2 za mało danych z treści wynika tylko, że A⊂B ⇒ B'⊂A' ⇒ P(A')≥0,7 dokładne policzenie nie jest możliwe
12 kwi 04:12