Równanie potęgowe
Fisz: √x+6+2√x+5+√x−1−√x+5=4 (pod dużymi pierwiastkami są √x+5 − słabo widać)
11 kwi 21:01
Grześ: zrób takim samym sposobem, co ja robiłem, nie widzisz analogii
11 kwi 21:02
Ania: Tak jak napisałem wcześniej: wychodzi |t+1|+√(t+2)(t−3)=4
Już nie jest tak analogicznie, nie wiem jak dalej robić.
11 kwi 21:05
Grześ: hmm... teraz wg mnie najlepiej tak:
t=
√x+5 t≥0
√(t+2)(t−3)=4−|t+1| D: t∊(−
∞,−2>U<3,+
∞)∩<0,+
∞), czyli: t∊<3,+
∞)
Czyli zawsze wart. bezwzględna |t+1| przyjmuje wart. dodatnie:
√(t+2)(t−3)=3−t prawa i lewa strona muszą być nieujemne, czyli t∊(−
∞,3>:
(t+2)(t−3)=t
2−6t+9
t
2−t−6=t
2−6t+9
5t=15
t=3, który spełnia i dziedzinę i założenie
11 kwi 21:13
Fisz: Dzięki wielkie. Dobrze, że tu siedzisz i pomagasz.
11 kwi 21:19
Fisz: Dzięki wielkie. Dobrze, że tu siedzisz i pomagasz.
11 kwi 21:19
Fisz: Coś się zacięło.
11 kwi 21:19