jak to zobić ?
sara: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Oblicz cos kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne.
11 kwi 20:46
sara: może ktoś pomóc ? bardzo proszę
11 kwi 21:12
sara: 
podbijam
11 kwi 21:59
11 kwi 22:21
11 kwi 22:31
jarolcia: musisz to zrobić z twierdzenia cosinusów
najpierw poprowadziś 2 wysokości na ścianach bocznych które się złączą ze sobą. będą takie
same
i później z twierdzenia obliczyć
11 kwi 22:33
TOmek:

2ax=ah /:a
2x=h
x=h/2
| | √15a | | √15a | | √15a | |
a2=( |
| )2+( |
| )2−2( |
| )2*cosα |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
11 kwi 22:41
TOmek: dokończ i napisz czy wynik jest ok, juz troche pozna godzina wiec mogłem sie walnąc
11 kwi 22:41
sara: ok
dzięki
11 kwi 22:45