wielomiany
Dominika: Reszty z dzielenia wielomianu W(X) przez wielomiany x
2−1 i x
2+2x sa rowne odpowiednio x+3 i
2x−1. wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x
3+2x
2−x−2
juz teraz dziekuje
11 kwi 20:44
Basia:
W(x) = (x2−1)*A(x) + x+3
W(x) = (x2+2x)*B(x)+2x−1
stąd wynika, że
W(1) = 1+3 = 4
W(−1) = −1+3=2
W(0) = 2*0−1= −1
W(−2)=2*(−2)−1 = −5
W(x) = P(x)*Q(x)+R(x)
gdzie R(x) jest wielomianem stopnia co najwyżej drugiego
czyli R(x) = ax2+bx+c
ponieważ
P(x) = x2(x+2)−(x+2) = (x+2)(x2−1)
liczby: −2, −1 i 1 są jego miejscami zerowymi
stąd
W(−2) = R(−2)
W(−1) = R(−1)
W(1) = R(1)
R(−2) = −5
R(−1) = 2
R(1) = 4
R(−2) = a*(−2)2+b*(−2)+c = 4a−2b+c
4a−2b+c= −5
R(−1) = a*(−1)2+b*(−1)+c = a−b+c
a−b+c= −1
R(1) = a*12+b*1+c = a+b+c
a+b+c= 4
rozwiąż ten układ równań
12 kwi 05:44