geometria na płaszczyźnie
Agata: mam problem z zadaniem, proszę, pomocy!
punkty A,B,C,D dzielą okrąg o średnicy 20 cm w stosunku 2:1:1:2. Oblicz obwód i pole powstałego
c zworokąta.
11 kwi 20:39
Basia:
miary kątów środkowych: AOB, BOC, COD, DOA będą również w stosunku 2:1:1:2
jeżeli oznaczysz: BOC = COD = α to AOB = DOA = 2α
stąd
2α+α+α+2α = 360
6α = 360
α=60
czyli trójkaty BOC i COD są równoboczne, a trójkąty AOB i DOA równoramienne z kątem przy
wierzchołku = 120
to Ci powinno wystarczyć do obliczenia długości odcinków AB, BC, CD i DA
12 kwi 03:25