zadanie z okręgu , obliczanie promienia.pomocy :)
józia: Witam. Mam w sumie pewnie taki banalny problem...
Mam zadanie w którym muszę obliczyć promień okręgu opisanego na trójkącie .
Mam dane że trójkąt jest prostokątny i jego dwa boki przyprostokątne wynoszą 7cm i 12cm.
Więc obliczyłam z pitagorasa bok naprzeciwległy do kąta prostego i wyszedł mi :
c2 = 193
więc c = √193 ?
żeby wyliczyć promień powinnam podzielić tylko tą długą na pół tak ?
Ale jak podzielić na pół √193 ?
Czy w ogóle dobrze robię zadanie ?
11 kwi 20:31
Mila: Jezeli na trójkacie prostokatnym opisany jest okrąg to przeciwprostokątna =Srednicy okrewgu
11 kwi 20:34
cs: dobrze
11 kwi 20:34
józia: no tak wiem że jest to średnica . ale chodzi mi o to czy dobrze liczę ten promień bo nie mam
tego na ukladzie współrzędnych zeby wyliczyć z wzoru na odcinek i środek .
11 kwi 20:35
józia: i generalnie mam problem z tym pierwiastkiem jak to podzielić na pół xD
11 kwi 20:36
11 kwi 20:41
cs: √193
11 kwi 20:41
józia: ok dziekuje
11 kwi 20:46