:)
rączszka: | | x arcsin x | |
∫ |
| dx = ?
|
| | √1−x2 | |
Próbuję przez podstawienie t=arcsin x, ale potem wychodzi jakiś idiotyzm...
11 kwi 20:29
rączszka:
11 kwi 21:16
Godzio:
t = arcsinx ⇒ x = sint
∫(t * sint)dt = ∫(t * (−cost)')dt = −tcost + ∫costdt = −tcost + sint + C =
= −arcsinx * cos(arcsinx) + sin(arcsinx) = ...
11 kwi 21:21
Grześ: Dobrze robisz, tylko trzeba zrobić jeszcze dodatkowe przekształcenie:
t=arcsin x , czyli x= sin t
a różniczkując:
| | 1 | |
dt= |
| dx, czyli po podstawieniu: |
| | √1−x2 | |
∫ sin t * t dt
Teraz chyba jasne co trzeba zrobić

Jakiego sposobu użyć?
11 kwi 21:23
rączszka: No właśnie, mi wychodzi tak samo, a odpowiedź w książce:
x−√1−x2 arcsin x +C
11 kwi 21:23
Grześ: aj Godzio.. witam Cię... stare czasy.. eh
11 kwi 21:24
rączszka: Tzn. wychodzi mi takie coś −arcsinx * cos(arcsinx) + sin(arcsinx), a jakoś to mi nie wygląda na
to samo co w odpowiedziach.
11 kwi 21:27
Godzio:
Witam witam
11 kwi 21:28
Godzio:
cos(arcsinx) =
√1 − x2
sin(arcsinx) = x
11 kwi 21:28
rączszka: No nie, faktycznie.....
Dzięki za pomoc
11 kwi 21:30