Całeczka :)
Basia: Pomógłby mi ktoś obliczyć tę całeczkę?

∫
√9−x2 dx
Robimy oczywiście przez podstawienie.
Czyli:
x=3sint
dx=3cosxdt
Podstawiamy:
∫
√9−3sin2t 3cosxdt = ∫ ... i co dalej?
11 kwi 20:16
Jack:
∫√9−9sin2tcost dt=....
Dalej przed pierwiastek, zamiana pierwiastka na cost...
11 kwi 20:18
Jack:
miało być:
9 przed pierwiastek
11 kwi 20:20
Basia: Mógłbyś mi tylko tak szybko rozpisać ten nastepny krok?
11 kwi 20:37
Jack:
będzie coś takiego: ∫√9−9sin2t cost dt=3∫√1−sin2t cost dt=3∫cos2t dt.
11 kwi 20:40
Basia: Bardzo Ci dziekuje Jack
11 kwi 21:02
Jack:
11 kwi 21:27